En cours de chargement...
Deze studie behandelt de voortdurende strijd tussen belangengroepen over hoe de stad Den Haag eruit dient te zien in de periode 1860 tot 2010. De these in dit onderzoek luidt dat het gefragmenteerde beeld dat mensen van de stad ervaren het gevolg is van de grote verscheidenheid aan stedelijk ensembles en publieke gebouwen die vaak met de beste intenties door groepen betrokkenen successievelijk werden gepresenteerd, al dan niet half voltooid en tegen elkaar geschoven.
Deze betrokkenen, zoals nationale en lokale politici, de koninklijke familie, banken, industriëlen, woningbouwcorporaties, projectontwikkelaars, architecten en stedenbouwers en organisaties met kritische burgers zijn voortdurend in conflict over hoe publieke gebouwen of beeldbepalende stedelijk ensembles er uit dienen te zien. Elke groep wil met de beste bedoelingen op zijn eigen manier de stad vormgeven.
Het lijkt wel alsof de stad is ontdaan van ruimte, beweging en tijd, en dat alleen het stadsbeeld nog telt dat eindeloos wordt gereproduceerd in de media om de opinie te beïnvloeden. Op de achtergrond speelt altijd het stadsbeeld dat men wil bewerkstelligen. Het getouwtrek om het Spuiforum is slechts het meest recente in een lange reeks incidenten in Den Haag. Het hardvochtig streven van betrokkenen naar het ene zuivere stadsbeeld levert alleen maar meer beeldfragmenten op, en misschien is dat wel de grootste kwaliteit van de stad.